Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-29@16:17:36 GMT

روسیه و آمریکا؛ دیوار بلند بی اعتمادی

تاریخ انتشار: ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۷۷۸۷۸۶

روسیه و آمریکا؛ دیوار بلند بی اعتمادی

مسکو - ایرنا - پس از حدود سه سال تنش فزاینده میان مسکو و واشنگتن سرانجام 'مایک پمپئو' وزیر امور خارجه آمریکا راهی شهر بندری سوچی در ساحل دریای سیاه شد تا ضمن رایزنی با مقامات روسیه بر سر اختلافات دو کشور، راهی برای برون رفت از روابط سردی که آمریکا آغازگر آن بود بیابد.

'دونالد ترامپ' نزدیک به سه سال پیش در شرایطی قدرت در آمریکا را بدست گرفت که همواره مدعی تغییر رویکرد آمریکا در قبال روسیه بود اما خیلی زود در مقابل فشارهای گسترده رقبای خود و هژمونی آمریکا برای دشمن انگاری روسیه در جهان قرار گرفت و با توجه به اتهامات وارده به وی برای تبانی با روس ها برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری، موضعی متفاوت از آنچه شعار داده بود در برابر کرملین اتخاذ کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


بنابراین دامنه اختلافات آمریکا و روسیه با آمدن ترامپ نه تنها کاهش نیافت بلکه رشته تحریم های آمریکا علیه روسیه بر سر بحران در سوریه و اختلاف نظر دو کشور در خصوص اقدامات اوکراین روزبروز بیشتر شد تا جایی که آمریکا تحریم های گسترده تری علیه روس ها وضع کرد و فهرستی از نزدیکان 'ولادیمیر پوتین' را مورد هدف قرار داد.
انگلیس نیز بر آتش این اختلافات دامن زد و با متهم کردن روسیه به دست داشتن در ترور 'سرگئی اسکریپال' جاسوس روس و دخترش، عملا آمریکا را در مقابل روسیه قرار داد.
فشار روزافزون دمکرات ها، اختلافات جدی روسیه و آمریکا در خصوص مسائل مختلف بین المللی در مسائلی همچون برجام، استقلال طلبان در اوکراین، یمن، نحوه حل و فصل بحران کره، ونزوئلا و از همه پر دامنه تر مساله حضور غیرقانونی نظامیان آمریکا در سوریه باعث شد که خیلی ها از افزایش تنش ها میان دو کشور به عنوان جنگ سرد دوم یاد کنند.
آمریکا در دوران ترامپ نه تنها مسیر 'باراک اوباما' رئیس جمهوری سابق این کشور علیه مسکو را در پیش گرفت بلکه اقداماتی علیه روسیه انجام داد که اوباما هم از آنها خودداری کرده بود.
تنش در روابط مسکو و واشنگتن در زمان ترامپ باعث شد که علاوه بر بسته شدن دو کنسولگری از چهار کنسولگری روسیه در آمریکا، بسیاری از دیپلمات ها و کارمندان روس در سازمان ملل متحد از این کشور اخراج شوند و دریافت روادید آمریکا توسط دیپلمات های روسی به یک مساله پیچیده و در برخی مواقع غیرممکن تبدل شود هر چند که ترامپ همواره از پوتین تمجید می کرد و مدعی می شد که خواهان بهبود روابط دو کشور است.

** چرخش دستگاه دیپلماسی آمریکا
با پایان یافتن تحقیقات بازرس 'رابرت مولر' در خصوص احتمال تبانی دونالد ترامپ با روس ها برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری و انتشار گزارش نیم بند او در این باره و برداشت مقامات کاخ سفید از تبرئه ترامپ برای تبانی، فضا برای ترامپ در جهت شکستن یخ روابط با مسکو بازتر شد.
نخستین اقدام ترامپ پس از انتشار گزارش مولر، گفت وگوی تلفنی بیش از یک ساعته با ولادیمیر پوتین بود که به تازگی با 'کیم جونگ اون' رهبر کره شمالی دیدار کرده بود.
پس از این گفت وگوها که دو طرف آن را سازنده خواندند، وزرای خارجه دو کشور در کشوری بی طرف (فنلاند) با یکدیگر دیدار کردند و کلید سفر مایک پمپئو به روسیه زده شد تا اینکه روز گذشته(سه شنبه) او به روسیه سفر کرد.
مایک پمپئو پیش از دیدار با همتای روس خود در توئیتی اعلام کرد که در بعضی از مسائل ممکن است ما با دیگران توافق و در برخی دیگر مخالفت داشته باشیم، اما وقتی موضوع به منافع ملی هر دو طرف برمی گردد باید راهی برای پیشبرد کار پیدا کنیم.
دیدار لاوروف و پمپئو در حالی روز گذشته به پایان رسید که دو طرف خواستار بهبود روابط و باز شدن فضایی جدید در همکاری های خود شدند هر چند که بسیاری معتقدند مسکو و واشنگتن در زمینه های مختلف اختلاف نظر جدی دارند و صحبت از عادی شدن روابط در این فضا، هدفی آرمانی و دور از دسترس به نظر می رسد.
شاید کلیدی ترین بخش اظهارات پمپئو در دیدار با لاوروف این جمله بود که ترامپ مصمم به بهبود روابط با آمریکا است هر چند که روس ها معتقدند که روسیه هراسی به یک نوع رقابت سیاسی در داخل آمریکا تبدیل شده و ابزاری برای ضربه زدن به رقبا توسط گروهی قدرتمند در واشنگتن به حساب می آید.
رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه نیز در دیدار با پمپئو خاطرنشان کرد که مسکو برای بنای روابط سازنده و مسئولانه تر با آمریکا در صورت آمادگی واشنگتن، آماده است اما سوءظن های زیادی در مورد یکدیگر انباشته شده که باعث می شود هیچ کدام از دو طرف از این وضع برنده نشوند.
اختلافات جدی دو طرف در کنفرانس مطبوعاتی پس از نشست نیز به خوبی نمایان شد آنجا که لاوروف بار دیگر بر مواضع روسیه تاکید کرد و خروج از برجام، تهدید 'نیکلاس مادورو' رئیس جمهوری قانونی ونزوئلا از سوی آمریکا، ادعای زد و بند روسیه و ترامپ، نامشخص بودن پیمان 'استارت 2' و مبهم بودن موضع دولت اوکراین در خصوص اختلافات با روسیه را نادرست خواند.
لاوروف در این دیدار یادداشتی به پمپئو داد که حاوی دخالت های آمریکا در امور روسیه بود.
وی این سئوال را از همتای آمریکایی خود پرسید: واشنگتن که به نادرست روسیه را متهم به دست داشتن در امور خود می کند آیا حاضر است دست از دخالت در امور روسیه بردارد و دو طرف در این زمینه با یکدیگر به توافق برسند؟
پمپئو نیز در واکنش با وجود آنکه خواست نشان دهد آمریکا به دنبال بی ثبات کردن مناطق مختلف جهان و از همه مهمتر خلیج فارس نیست اما برای توجیه اقدامات ضد ایرانی کشورش، بار دیگر انگشت اتهام را به طرف تهران نشانه گرفت و تصریح کرد که روسیه و آمریکا می توانند با توجه به منافع ملی با یکدیگر در برخی موضوعات همکاری داشته باشند.
دیدار پمپئو با پوتین نیز در حالی در آخرین ساعات سه شنبه شب در استراحتگاه رئیس جمهوری روسیه برگزار شد که رسانه های این کشور خبر دادند پمپئو برای برگزاری این دیدار مجبور شد بیش از سه ساعت در انتظار بماند تا رئیس جمهوری روسیه خود را از آستراخان به سوچی برساند.
پوتین در این دیدار که تنها بخش تشریفاتی آن رسانه ای شد، از تمایل کشورش برای بهبود روابط با آمریکا سخن گفت و اظهار داشت که گزارش بازرس مولر مبنی بر دخالت روسیه در انتخابات آمریکا نادرست و اقدامی در جهت ایجاد مانع بر سر راه عادی سازی روابط میان دو قدرت جهانی است.
رئیس جمهوری روسیه گفت: ما بارها اعلام کرده ایم که قصد داریم روابط دو کشور را بازسازی کنیم و امیدوارم اکنون شرایط این کار فراهم شده باشد.
پوتین همچنین از اهمیت حفظ ثبات استراتژیک، عدم گسترش سلاح های کشتار جمعی، حل بحران های منطقه ای، مبارزه با جرایم سازمان یافته، مبارزه برای حل مسائل زیست محیطی، مسائل مربوط به فقر و دیگر مسائل مربوط به زمان های مدرن و مسائل اقتصادی سخن گفت.
'یوری اوشاکوف' در پایان این دیدار در جمع خبرنگاران حاضر شد و اظهار داشت که دو طرف در خصوص روابط دوجانبه، برنامه جامع اقدام مشترک و مسائل مختلف منطقه ای ازجمله لیبی، افغانستان، سوریه، بحران شبه جزیره کره و ثبات راهبردی و کنترل تسلیحات گفت وگو کردند.
با وجودی که بنظر می رسد ماه عسل سفر وزیر امور خارجه آمریکا، قطعی شدن دیدار پوتین و ترامپ در حاشیه اجلاس گروه 20 کشور صنعتی در شهر اوزاکای ژاپن بوده باشد اما هیچ بعید نیست که باز آغاز مناقشه ای جدید میان روسیه و اوکراین کمی آنطرف تر از محل برگزاری دیدار پمپئو و پوتین (در دریای سیاه)، این نشست را هم به مانند قبلی بر باد دهد.
در مجموع به نظر می رسد رهبران مسکو و واشنگتن به رغم تلاش گروه های سیاسی پرنفوذ در آمریکا برای دوری از روسیه و نزدیکی به متحدان در بروکسل، تلاش دارند که کم کم یخ روابط خود را آب کنند.
برخی معتقدند تیم ترامپ به دنبال آن است تا ناکامی های بین المللی خود برای حل و فصل بحران های مختلفی که خود آغازگر آن بوده را با کمک روسیه به نحوی حل وفصل کند که در انتخابات پیش روی آمریکا، کارنامه ای بهتر از وضعیت نامشخص کنونی پیدا کند اما با همراه کردن روس ها با واشنگتن که عملا بدون دادن امتیازی ویژه به روسیه غیرممکن به نظر می رسد.
زیرا ترامپ بر خلاف ادعای خود در دوسال گذشته توفیقی به جز درگیری و تنش و افزایش اختلاف با متحدان و رقبای خود نداشته و حتی نتوانسته پیشرفتی در مساله شبه جزیره کره به جز چند عکس یادگاری با کیم جونگ اون پیدا کند و وضعیت در خاورمیانه را هم با اقدامات یک جانبه همراهان خود بیش از هر زمانی متشنج کرده و از فشارهای ناعادلانه خود علیه ملت ایران نیز نتیجه ای نگرفته است.
روس ها نیز که همواره خواهان بهبود روابط با آمریکا بوده اند و بدنبال رفع بیش از 66 بسته تحریمی آمریکا از روی اقتصاد خود هستند، امیدوارند سرانجام عقل و منطق در واشنگتن برتری یابد تا شاید ارتفاع دیوار بی اعتمادی میان مسکو و واشنگتن کمی کوتاه تر شود و واشنگتن با پذیرش واقعیت چند جانبه گرایی امروز در جهان به جای یک جانبه گرایی خود در گذشته، فضا را برای بهبود روابط و حل و فصل مسائل از طریق احترام به حقوق دیگر کشورها از جمله روسیه باز کند.
گزارش از: رحمت الله خدادادی
اروپام ** 1346** 1071

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سياسي روسيه آمريكا روابط دو جانبه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۷۷۸۷۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا بایدن حاضر نشد با اردوغان دیدار کند؟

کارشناسان سیاسی ترکیه معتقدند که در دیدار رئیس جمهور آمریکا با همتای ترک او، نشانه‌ای از یک تنش جدید در روابط واشنگتن – آنکارا است. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، لغو سفر اردوغان به آمریکا، اتفاق مهمی است که توجه اغلب رسانه‌های آنکارا و استانبول را به سوی خود جلب کرده است. آن هم در حالی که لغو سفر، به اراده میزبان بود و ترکیه تا لحظات آخر امیدوار بود که این خبر صحت نداشته باشد!

مقامات ترکیه در هفته‌های اخیر، به این جمع بندی رسیده بودند که قرار است اتفاقات خوبی در مسیر روابط آنکارا – واشنگتن روی دهد. تیم اردوغان امیدوار بود، دعوت جو بایدن از رئیس جمهور ترکیه برای سفر به واشنگتن، بتواند فصل نوینی را در همکاری‌های دوجانبه رقم بزند و تنش‌های پیشین را بزداید. اما این اتفاق نیفتاد و جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید دریک کنفرانس مطبوعاتی اعلام کرد که برنامه‌ای برای دیدار بایدن و اردوغان وجود ندارد!


به دنبال انتشار سخنان کربی، رسانه‌ها طرفدار حزب عدالت و توسعه در گام نخست، این خبر را تکذیب و تمسخر کردند. اما نهایتاً وزارت امور خارجه ترکیه نیز با انتشار یک بیانیه اما با ادبیاتی متفاوت، آن را تایید کرد.

دستگاه دیپلماسی ترکیه ترجیح داد بجای عبارت «لغو دیدار» از «تغییر برنامه دیدار» خبر دهد. کارشناسان سیاسی ترکیه معتقدند که در دیدار رئیس جمهور آمریکا با همتای ترک او، نشانه‌ای از یک تنش جدید در روابط واشنگتن – آنکارا است. 

آیا پای حمایت از حماس در میان است؟
عبدالقادر سلوی از تحلیلگران روزنامه حریت و از روزنامه نگارانی که در اغلب سفرهای خارجی اردوغان را همراهی می‌کند، در همان ساعات نخست نوشت: «گمانه زنی‌ها در مورد سفر رئیس جمهور اردوغان به آمریکا ادامه دارد. اغلب احساس می‌کنم لازم است از منابع خبری خود درباره جزئیات این موضوع سوال کنم. من می‌دانم که پس از دیدار اسماعیل هنیه با اردوغان، گروهی از لابی گران اسراییلی در آمریکا تلاش کردند از سفر اردوغان به واشنگتن جلوگیری کنند. آمریکا و ترکیه نباید طعمه چنین لابی‌هایی شوند. این دیدار باید اتفاق بیفتد. زیرا ما موضوعات بسیار مهمی برای گفتگو با ایالات متحده داریم. مانند فروش جنگنده F-16، بررسی موضوع اف 35، عملیات بزرگی که در عراق انجام خواهیم داد، حضور پ.ک.ک در سوریه، گسترش تنش اسراییل و ایران به منطقه و جنگ روسیه و اوکراین. ما با حمایت خود از عضویت سوئد در ناتو، به یک موقعیت بسیار مهم دست یافته‌ایم، نباید این را قربانی لابی‌ها کنیم. آخرین وضعیت به شرح زیر است: رئیس جمهور اردوغان دستور لغو این سفر را نداده و هیئت‌های ترکیه و آمریکا در حال بررسی برنامه سفر هستند. وظیفه من این است که هر تحولی را رصد و به اشتراک بگذارم». 


چه کسی دعوت کرده بود؟

عصمت برکان از دیگر تحلیلگران سیاسی ترکیه نوشته است: «تا دیروز می‌گفتند که این جو بایدن بوده که اردوغان را به واشنگتن دعوت کرده است. اما کربی گفت، چنین برنامه‌ای وجود ندارد و هیچ سفر برنامه‌ریزی شده‌ای وجود نداشته است. البته طی 3 سال گذشته، طیب اردوغان حتی یک بار هم به کاخ سفید دعوت نشد. طیب اردوغان قبل از به قدرت رسیدن بایدن، بارها با باراک اوباما و دونالد ترامپ، دیدار کرد. اما به ندرت و فقط در حاشیه سفرهای خارجی توانست بایدن را ببیند». 

برکان در ادامه نوشته است: بعضی رسانه‌ها مدعی شدند که اردوغان از رفتن به واشنگتن و دیدار با بایدن منصرف شده و دلیل آن تصمیم سنای آمریکا برای کمک 26 میلیارد دلاری به اسراییل است. اما عبدالقادر سلوی، نویسنده روزنامه حریت که خبرهای خوشی از محافل حاکم دریافت کرده بود، در 24 آوریل این خبر را تکذیب کرد. ولی در ادامه، کربی آشکارا گفت: چنین چیزی در برنامه نبوده و بنابراین من هیچ نظری در این مورد ندارم. خیلی عجیب است! اول می‌گویند به واشنگتن بیا، بعد می‌گویند چنین دعوتی در کار نبوده است! ماجرا چیست؟ اگر طرف آمریکایی ابتدا رئیس جمهور اردوغان را دعوت کرد و سپس از این دعوت منصرف شد، این یک وضعیت وخیم است. از آنجایی که خود این دعوت قبلاً با مشکلات زیادی همراه بود، تصویب اخیر عضویت سوئد در ناتو این در را باز کرد. اکنون گفته می‌شود که دیدار رئیس جمهور اردوغان با اسماعیل هنیه رهبر حماس باعث لغو این دعوت شده است. هنوز این را هم نمی‌دانیم که آیا رئیس جمهور اردوغان همچنان برای حضور در نشست سران ناتو در 9 تا 11 جولای به آمریکا می‌رود یا نه؟ یاد شعر اورهان ولی افتادم که چنین سروده: دلبر جانان که روزها نمی‌آمد، نیمه شب هم قطعا نخواهد آمد!»

مراد یتکین از دیگر تحلیلگران مشهور ترکیه که سالها در واشنگتن به فعالیت روزنامه نگاری پرداخته، درباره این سفر نوشته است: «موضوع را بررسی کردم. یک مقام ترک که نخواست نامش فاش شود، گفت که این تعویق به درخواست آنکارا به دلیل تغییرات در برنامه رئیس جمهور بوده است. همان منبع در پاسخ به این سوال که آیا این دیدار قبل از حضور اردوغان در نشست ناتو در تاریخ 9 تا 11 ژوئیه در واشنگتن برگزار می‌شود یا نه، چنین پاسخ داد: مطمئن نیستم. اما احتمالاً بعد از آن سفر. این منبع جزئیاتی در مورد تغییر برنامه اردوغان که باعث به تعویق افتادن سفر وی به آمریکا شد، ارائه نکرد».


یتکین در ادامه نوشته است: «جف فلیک سفیر ایالات متحده در آنکارا در پاسخ به سوالی درباره این موضوع در نشست شورای بازرگانی ترکیه و ایالات متحده آمریکا (TAIK) در استانبول در 26 آوریل گفت که مقدمات و برنامه‌ریزی برای این سفر همچنان ادامه دارد، اما بیانیه رسمی بعداً اعلام خواهد شد».

این سفر که تاریخ جدید آن هنوز مشخص نشده، اولین سفر اردوغان به کاخ سفید به دعوت بایدن از زمان روی کار آمدن او خواهد بود. 

چرا سفر اردوغان مهم است؟

اردوغان همواره علاقه وافری به صحبت و دیدار با روسای جمهور آمریکا نشان داده است. او در انتخابات اخیر، آشکارا آرزومند پیروزی ترامپ بود و بارها به اعضای تیم خود گفته بود؛ مسائل و چالش‌های مهم را در دیدار خصوصی با خود ترامپ حل می‌کنم و لازم نیست کسی بر روی این مسائل با وزارت امور خارجه آمریکا و کاخ سفید بحث کند. اما رابطه با جو بایدن هیچگاه تعریفی نداشته است.

گفته می‌شود که جو بایدن در دوران 33 ساله سناتوری خود، همواره با ترکیه زاویه داشته و پس از کودتای سال 2016 میلادی هم، خیلی دیر حاضر شد برای اعلام حمایت و همدلی در مقام معاون اوباما به ترکیه برود. 

اردوغان امیدوار است در دیدار با بایدن، موضوع خرید 40 فروند جنگنده اف 16 را نهایی کند و علاوه بر این در مورد وضعیت پ.ک.ک در سوریه و عراق، با همتای آمریکایی خود بحث کند. از این گذشته، تلاش برای جذب سرمایه گذاران آمریکایی برای تیم اردوغان مهم است. اما شواهد نشان می‌دهد که دست کم در شرایط کنونی، خبری از پویایی و جنب و جوش در روابط ترکیه و آمریکا نیست و ابهام و بلاتکلیفی بر سر این رابطه سایه انداخته است. 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • بلینکن: روابط عربستان و اسرائیل به زودی عادی می‌شود
  • اختلاف ها حل نشد اما واشنگتن و پکن مسیر گفت و گو را انتخاب کردند
  • درخواست آمریکا پس از کمک به اوکراین چیست؟
  • سفر فرستاده ویژه پوتین به سودان
  • کمک‌ های جدید آمریکا چه معنایی برای اوکراین و پوتین دارد؟
  • کمک‌های جدید واشنگتن چه معنایی برای کی‌یف و پوتین دارد؟
  • چرا بایدن حاضر نشد با اردوغان دیدار کند؟
  • بلومبرگ: تیم اقتصادی ترامپ به دنبال مقابله با کشورهایی است که دلارزدایی می‌کنند
  • رایزنی سئول و واشنگتن درباره تقسیم هزینه‌های حضور سربازان آمریکایی
  • آصفری: بلندتر شدن دیوار بی‌اعتمادی نتیجه سیاست‌های اتحادیه اروپا در قبال ایران است