Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - ساري- ايرنا- اين هم از عجايب روزگار است؛ در زمانه اي که داشتن رژيم غذايي سالم به مهم ترين دغدغه خانواده هاي ايراني تبديل شده، برنج قهوه اي به عنوان يکي از اقلام مفيد جايي در منوي غذاهاي سالم مردم ايران ندارد.

به گزارش خبرنگار ايرنا، در حال حاضر تمامي شرايط براي تبديل شالي به برنج قهوه اي در مازندران، استاني که تامين کننده حدود نيمي از برنج مورد نياز کشور است کاملا مهياست ولي به کارگيري اين ساز و کار پشت ديوار بلند ذائقه ايراني متوقف مانده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


مازندران با توليد سالانه حدود يک ميليون و 50 هزار تن برنج سفيد، 42 درصد نياز کشور را به اين ماده غذايي مورد علاقه اغنيا و فقرا تامين مي کند ولي بررسي هاي ميداني از شاليکوبي هاي استان نشان مي دهد تا 95درصد برنج توليدي استان، از نوع سفيد است.
البته ذائقه سفيد پسند ايراني ها را سليقه پخت و پز برنج توسط زنان ايراني تقويت مي کند، سليقه اي که مي گويد ` برنج بايد در ديس بدرخشد و بلرزد ` تا هنر کدبانو را براي آناني که اطراف سفره نشسته اند به رخ بکشد.
** برنج قهوه اي چيست؟
دانه کامل برنج که به آن شلتوک مي گويند، چند لايه دارد که اگر خارجي ترين لايه آن که پوست ناميده مي شود طي فرايندي در شاليکوبي ها حذف شود، برنج قهوه اي به دست مي آيد. در واقع در برنج قهوه اي لايه سبوس حفظ مي شود و برنج سفيد هم پس از برداشته شدن لايه سبوس به دست مي آيد.
سبوس در رژيم غذايي سلامت محور نقش زيادي ايفا مي کند و به همين خاطر هم در فرايند آرد کردن گندم تاکيد بر اين است که بخشي از سبوس باقي بماند تا ارزش غذايي اين دانه حفظ شود. خاص سبوس برنج هم مفيد بودن آن را در رژيم غذايي به اثبات رسانده است براي اين که بخش زيادي از مواد مغذي برنج در سبوس نهفته است.
برنج قهوه اي به خاطر داشتن لايه سبوس از يک سو و انتقال مواد مغذي داخل پوسته رويي به مغز برنج در يک فرايند علمي از سوي ديگر، جز غلات کامل طبقه بندي مي شود و ارزش غذايي بالاتري نسبت به غلات تصفيه شده دارد. به اعتقاد کارشناسان تغذيه، در فرايند تبديل برنج قهوه اي به برنج سفيد 90 درصد ويتامين بي 6، نيمي از منگنز و فسفر، بيش از نيمي از آهن و همه فيبر غذايي و اسيدهاي چرب ضروري از بين مي رود.
** فوايد برنج قهوه اي
از نظر کارشناسان تغذيه، برنج قهوه اي يکي از منابع خوب تامين منيزيم، فسفر، سلنيوم، ويتامين بي 1، بي 3 و بي 6 ، منگنز و فيبر است که نقش زيادي در سلامتي بدن دارد.
در حالي که پزشکان به افراد داراي فشار خون بالا توصيه مي کنند تا برنج سفيد کمتري مصرف کنند، برنج قهوه اي به عنوان يکي از منابع مهم تامين منيزيم است که نقش تنظيم کننده فشار خون را دارد.
اين نوع برنج به خاطر اين که داراي فيبر فراوان است، باعث کاهش کلسترول ال دي ال يا ` چربي بد ` مي شود. کلسترول ال دي ال يکي از عوامل مهم بيماري قلبي و عروقي است.
فيبر بالاي برنج قهوه اي همچنين سبب تنظيم حرکات روده و کمک به گوارش بهتر مواد غذايي مي شود.
وجود منگنز در برنج قهوه اي هم سبب سوخت و ساز بهتر چربي ها مي شود.
برنج قهوه مي تواند ماده غذايي ` گمشده ` افرادي باشد نسبت به هرگونه اضافه وزني نگراني دارند و به همين علت مصرف برنج را يا کنار مي گذارند و يا با دلهره و اضطراب و شمردن تعداد دانه هاي برنج داخل بشقاب، آن را مي خورند.
** هر چه سفيدتر، مشتري بيشتر
با اين که کارشناسان تغذيه و مراکز تحقيقاتي جهان دهها خاصيت مفيد براي برنج قهوه اي برشمرده اند و مصرف اين نوع برنج را گام بلندي براي ارتقاي سلامت جامعه به شمار مي رود، اما آمارهاي رسمي سازمان جهاد کشاورزي مازندران نشان مي دهد که هر ساله تنها کمتر از پنج درصد از برنج توليدي اين استان به شکل قهوه اي است و 95 درصد ديگر به صورت برنج سفيد به بازار عرضه مي شود.
رييس سازمان جهاد کشاورزي مازندران مي گويد که شرائط توليد برنج قهوه اي در مازندران کاملا مهياست و هم اکنون تمامي شاليکوبي هاي استان مي توانند برنج قهوه اي توليد کنند.
مازندران 950 واحد شاليکوبي دارد که سالانه يک ميليون و 800 هزار تن شلتوک توليدي استان را به برنج تبديل مي کنند. 350 واحد از شاليکوبي هاي استان هم مدرن است.
يکي از فروشندگان برنج در بازار ساري به خبرنگار ايرنا گفت: اصلا مشتري برنج قهوه اي در مازندران و ديگر استان هاي کشور نداريم.
سيف الله احمدي افزود: سفيدي برنج يکي از معيار هاي خريد مردم محسوب مي شود و حتي برخي از خانم هاي خانه دار براي سفيد تر شدن برنج در هنگام پخت به آن مقداري آب نارنج اضافه مي کنند.
وي توضيح داد : همه واحد هاي شاليکوبي ها مجهز به پوسته کني اوليه و ثانويه هستند که برنج قهوه اي فقط با جدا شدن پوسته اوليه به دست مي آيد، ولي ذائقه مردم براي مصرف برنج قهوه اي وجود ندارد و اين يک عادت تلخي است که بايد توسط رسانه ها فرهنگي سازي شود.
اين فعال بازار برنج مازندران با توضيح اينکه صاحبان شاليکوبي ها در صورت وجود تقاضا آمادگي توليد برنج قهوه اي را دارند، گفت: سالانه کمتر از 500 کيلو گرم برنج قهوه اي از استان هاي آذربايجان غربي ، شرقي و اصفهان سفارش مي گيرم که آن را با سفارش به واحد شاليکوبي طرف قرارداد تهيه مي کنم و تحويل مي دهم.
وي در عين حال از گران تر بودن برنج قهوه اي نسبت به برنج سفيد خبر داد و افزود: با اين که هزينه توليد برنج قهوه اي به خاطر کم شدن يک فرايند از جدا سازي پوسته کمتر مي شود، اما قيمت برنج قهوه اي فقط به خاطر سفارشي شدن در هر کيلو گرم بين يکهزار تا 2 هزار تومان بيشتر است.
** طارم صدري، رقم ايده آل براي برنج قهوه اي
يک کارشناس کشاورزي هم در گفت و گو با خبرنگار ايرنا با بيان اينکه 80 درصد زمين هاي شاليزاري استان زير کشت رقم طارم صدري محلي مي رود، گفت: اگر تقاضا براي خريد برنج قهوه اي باشد، همه شالي هاي استان قابليت توليد برنج قهوه اي را دارند.
ابراهيم قربان نژاد افزود: تبديل شالي به برنج سفيد و يا قهوه اي فقط در چگونگي جدا کردن پوسته شالي است که با تنظيم پوست کن هاي در شاليکوبي اعم از اين که مدرن باشد يا سنتي ، امکان پذير است.
رئيس اداره برنج سازمان جهاد کشاورزي مازندران تنها مشکل در اين زمينه را نبود تقاضا دانست و توضيح داد: در سال هاي اخير اتفاقا توليد برنج قهوه اي امکان بيشتري پيدا کرده است براي اين که انبار داري شلتوک به دليل برداشت مکانيزه که با رطوبت بالا همراه است با مشکل مواجه شده است و براي رفع اين مشکل در دنيا، شلتوک پس از برداشت در ديگ هاي بزرگ در دماي 80 درجه به مدت 6 تا 8ساعت به صورت نيمه پخت شده و سپس با بخار خشک مي شود که نتيجه آن ماندگاري بيشتر شلتوک و انبارداري راحت تر آن است ، براي اين که آفت زدگي محصول تا سه سال به تاخير مي افتد و در چنين وضعيتي توليد برنج قهوه اي از رقم کيفي مانند طارم صدري هم به صرفه و هم راحت تر شده است.
اين کارشناس برنج گفت: در حال حاضر تمامي برنج هاي سفيد وارداتي به همين روش توليد مي شود و به همين خاطر هم خوش رنگ تر از برنج داخلي و عاري از آفت است.
رئيس سازمان جهاد کشاورزي مازندران هم با بيان اين نکته که تنها با تغيير مرحله آخر تبديل شالي به برنج سفيد در همه شاليکوبي ها مي توان برنج قهوه اي توليد کرد، گفت: تنها مشکل در اين زمينه ذائقه مصرف کنندگان است و به همين خاطر هم کمتر از پنج درصد از برنج هاي توليدي استان از نوع برنج قهوه اي است.
عزيزالله شهيدي فر در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: ذائقه مردم ايران با مصرف برنج قهوه اي سازگاري ندارد، در حالي که تمام واحدهاي شاليکوبي هاي استان قابليت توليد برنج قهوه اي را دارند.
وي اضافه کرد: توليد برنج قهوه اي در مقايسه با برنج سفيد ضايعات کمتر و درآمدزايي بيشتري براي شاليکاران دارد، زيرا در حالي که فرآيند توليد برنج قهوه اي فقط يک مرحله است، اما براي به دست آمدن برنج سفيد مراحل متعددي روي دانه گياه برنج صورت مي گيرد.
او ادامه داد: به دليل حذف يک مرحله از فرايند توليد برنج قهوه در شاليکوبي ها ،کارمزد هزينه توليد اين نوع برنج نسبت به برنج سفيد کمتر مي شود.
شهيدي فر با بيان اين که مصرف اين نوع برنج هنوز در کشور جا نيفتاده و تقاضا به نسبت برنج سفيد وجود ندارد و يا اندک است، اظهار داشت: مصرف اين نوع برنج در سبد کالايي عده خاصي از افراد جامعه وجود دارد و فراگير نيست.
مسئول کشاورزي مازندران با ذکر اين نکته که در واقع بخش عمده مواد معدني و ويتامين هاي برنج قهوه اي هنگام تبديل اين محصول به برنج سفيد از بين مي رود، بر لزوم فرهنگ سازي مصرف استفاده از برنج قهوه اي تاکيد کرد.
وي با اشاره به اين که اکنون فقط يک واحد شاليکوبي مستقر در جويبار براي مشتريان خاص خود برنج قهوه اي توليد مي کند، گفت: به رغم کمبود تقاضا و قابليت بالا درتوليد برنج قهوه اي ، قيمت اين نوع برنج به نسبت برنج سفيد تا 2هزار تومان درهر کيلو گرم بيشتر است.
6990/1654
انتهاي پيام /*

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۰۹۲۹۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ماشین مغزشویی صهیونیست‌ها به دیوار خورد!

دریافت 40 MB کد خبر 6090556

دیگر خبرها

  • علت افزایش قیمت برنج ایرانی مشخص شد
  • کاهش ۲۹ درصدی مصرف نفت سفید در کردستان
  • ماشین مغزشویی صهیونیست‌ها به دیوار خورد!
  • مداخله جویی کاخ سفید درباره خواننده رپ ایرانی
  • تداوم مداخله جویی واشنگتن؛ کاخ سفید خواستار آزادی خواننده رپ ایرانی شد
  • ادامه مداخله جویی واشنگتن؛ کاخ سفید خواستار آزادی خواننده رپ ایرانی شد
  • مصرف بیش از اندازه قهوه عجب بلایی سرتان می‌آورد
  • قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول
  • کاخ سفید مدعی شد: پاتریوت اضافی برای ارسال به اوکراین نداریم!
  • برای افزایش هوش این پنج ماده غذایی را مصرف کنید