Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-29@12:52:46 GMT

دیوار بلند قطعنامه 2231 مقابل زورگویی های آمریکا

تاریخ انتشار: ۲۱ آذر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۹۲۹۵۲۹

دیوار بلند قطعنامه 2231 مقابل زورگویی های آمریکا

تهران - ایرنا - ارایه گزارش های شش ماهه دبیرکل سازمان ملل به شورای امنیت درباره روند اجرایی برجام و پایبندی ایران در چارچوب قطعنامه 2231 افزون بر اینکه نشانه هایی از استحکام برجام و قطعنامه فوق در سازمان ملل دارد، همچنین شکست سیاسی دولت ترامپ را در صحنه بین المللی رقم می زند.

به گزارش ایرنا، شاید بتوان توافق برجام و قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل را مهمترین نماد دیپلماسی چندجانبه جمهوری اسلامی ایران و جهان توصیف کرد، دیپلماسی که توانست به تقویت صلح جهانی بیانجامد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


در اهمیت قطعنامه 2231 همین را می توان بیان کرد که شورای امنیت سازمان ملل متحد با اکثریت قاطع (15 رای مثبت از 15 عضو) توافق جامع هسته‌ای میان ایران و گروه 1+5 را تایید کرد.
این قطعنامه، کشورهای عضو سازمان ملل متحد را به اجرای مفاد توافق جامع هسته‌ای متعهد می‌کند. قطعنامه 2231 به لحاظ شکلی دارای 12 بند مقدماتی، 30 بند اجرایی و دو سند پیوست است. پیوست اول متن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) است و پیوست دوم، بیانیه‌ای جداگانه.
مهم‌ترین ویژگی قطعنامه2231 این است که برای اولین بار در تاریخ سازمان ملل، کشوری با گرفتن قطعنامه‌های متعددوتحریم‌های شدید اقتصادی، نظامی، نفتی و موارد مرتبط با کالاهایی با کاربرد دوگانه ذیل فصل 7 منشور ملل متحد، توانسته بدون حتی یک روز اجرای این قطعنامه‌ها - هرچند به‌طور مشروط - همه قطعنامه‌های قبلی را لغو و از ذیل فصل 7 منشور خارج شود.
این قطعنامه 5 عضو دائم و بیش از 190 کشور عضو سازمان ملل را به اجرای تعهداتی در برابر ایران ملزم کرده است. عمده الزاماتی که قطعنامه 2231 برای اعضای سازمان ملل از جمله اعضای دائم شورای امنیت در نظر گرفته اجرای مفاد توافق جامع اتمی است.
این قطعنامه زمان بسته شدن قطعی پرونده ایران را هم پیش‌بینی کرده است.
نگاهی گذرا به منشور سازمان ملل نشان می دهد که فصل هفتم منشور ملل متحد به امنیت و صلح جهانی ارتباط پیدا می کند، شورای امنیت سازمان ملل به‌عنوان رکن حفاظت از صلح و امنیت بین‌المللی، 9 سال پیش با صدور اولین قطعنامه خود ذیل فصل هفتم،برنامه اتمی ایران را « تهدید علیه صلح و امنیت جهانی» خوانده بود و با تصویب 6 قطعنامه پس از آن بر این وضعیت تاکید کرده بود. شورا با قطعنامه 2231 موضوع ایران را از ذیل فصل هفتم منشور ملل متحد خارج و تحریم‌های پیشین خود را علیه ایران لغو کرده است.
اما به موجب قطعنامه 2231، دبیرکل سازمان ملل متحد هر 6 ماه باید گزارشی از روند اجرای این قطعنامه را به شورای امنیت ارائه دهد.
دبیرکل سازمان ملل متحد در ششمین گزارش مربوط به اجرای قطعنامه 2231 شورای امنیت، بار دیگر برجام را مهم ترین دستاورد دیپلماسی چندجانبه دانسته و از بازیگران منطقه ای و بین المللی خواسته است تداوم برجام را تضمین کنند.
'آنتونیو گوترش' در این گزارش که قرار است در نشست روز چهارشنبه شورای امنیت مطرح شود، افزوده است: برنامه جامع اقدام مشترک توسط شورای امنیت در قطعنامه 2231 (2015) تایید شده است، یک دستاورد مهم دیپلماسی چندجانبه موفق است.
وی برجام را دستاورد مهم در منع گسترش سلاح های هسته ای توصیف کرد که با گفت و گو و دیپلماسی حاصل شده است.
اما دبیرکل سازمان ملل متحد برخلاف گزارش 6 ماه پیش خود که از خروج آمریکا و بقای برجام شدیدا ابراز نگرانی کرده بود، این بار از بقای برجام سخن گفته و تاکید کرده است: طرف های برجام، شورای امنیت، همه کشورهای عضو سازمان ملل و بازیگران منطقه ای و بین المللی باید تداوم این توافق را که اساس صلح و امنیت منطقه ای و بین المللی است، تضمین کنند.
گوترش تصریح کرده است: من همچنان بر این باورم که مسایل غیر مرتبط با برجام باید در فضای دیگر و بدون هیچ ارتباطی با حفظ و اجرای این توافق و دستاوردهای آن مورد توجه قرار گیرند.
دبیرکل سازمان ملل ادامه داده است: از اینکه جمهوری اسلامی ایران به اجرای تعهدات هسته ای خود پایبند مانده که آژانس بین المللی اتمی آن را تایید کرده است، استقبال می کنم.
وی همچنین خروج آمریکا از توافق هسته ای ایران و پیامدهای بعدی آن در اعمال دوباره تحریم های داخلی که به موجب برجام لغو یا اسقاط شده بود، به عنوان چالش های پیش روی این توافق یاد کرده است.
دبیرکل سازمان ملل متحد با ابراز تاسف از این اقدام که مانع پیشبرد اهداف برجام و قطعنامه 2231 می شود، تاکید می کند در این قطعنامه از همه کشورهای عضو سازمان ملل و سازمان های منطقه ای می خواهد که از اجرای برجام حمایت کنند و از هر اقدامی که این برنامه را تضعیف کند، بپرهیزند.
گوترش در این گزارش تصریح کرد نگرانی های جمهوری اسلامی ایران را که طی نامه ای در پنجم نوامبر 2018 برای او ارسال شده است، مورد توجه قرار می دهد.
همچنین نمایندگی هلند در سازمان ملل متحد که تسهیلگر اجرای قطعنامه 2231 در سال 2018 بود، با تایید پایبندی ایران به تعهدات برجام، از سایر اعضای جامعه بین الملل نیز خواست تا اقدامات لازم را برای اجرای توافق هسته ای انجام دهند.
در گزارشی که کارل وان استروم روز سه شنبه به وقت محلی به عنوان تسهیل کننده اجرای قطعنامه 2231 منتشر کرد، آمده است: مطابق این قطعنامه، آژانس بین المللی انرژی اتمی باید فعالیت های ایران را در زمینه اجرای این قطعنامه رصد و تایید کند.
وان استروم با اشاره به پایبندی ایران به تعهدات خود درباره تعداد سانتریفیوژهای فعال، اضافه کرد: جمهوری اسلامی ایران هیچ فعالیت غنی سازی اورانیوم یا فعالیت های مرتبط با تحقیق و توسعه با هیچ مواد هسته ای در سایت فردو انجام نداده است.
وی همچنین تایید کرد جمهوری اسلامی ایران به طور داوطلبانه و موقتی پروتکل الحاقی را اجرا کرده و به آژانس انرژی اتمی اجازه بازدید از همه سایت ها و مکان های مورد نیاز را داده است.
نشست شورای امنیت درباره قطعنامه2231، امشب برگزار می شود. علاوه بر حضور وزیر خارجه آمریکا، نماینده جمهوری اسلامی ایران هم شرکت خواهد کرد و درباره گزارش دبیرکل و تسهیل کننده و همچنین نقض تعهدات طرف آمریکایی صحبت خواهد کرد.
چنین گزارش هایی اساسا خود در ادبیات سازمان ملل متحد به معنای یک بنیان حقوقی و سیاسی است و از ظرفیت ایجاد فرایند و اجماع راهبردی برخوردار است.
به نظر می رسد دیپلماسی چندجانبه و هوشمند جمهوری اسلامی ایران در سطح بین المللی پاسخ خود را دریافت کرده، به نحوی که ما شاهد بیشترین میزان اجماع و همراهی با ایران در شورای امنیت و سازمان ملل متحد علیه آمریکا هستیم.
ورای ادبیات جدیدی که در شورای امنیت سازمان ملل به عنوان یک پیشینه حقوقی محکم درباره برجام و جمهوری اسلامی ایران شکل گرفت که می تواند در قامت یک بنیان راهبردی در حوزه های بین المللی همراه ایران باشد، آنچه باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد، بهره گیری از این اجماع و بنیان راهبردی- سیاسی و حقوقی به سود منافع اقتصادی و پیگیری اهداف و منافع ملی خواهد بود.
اروپام**2040**1590

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سياسي ايران سازمان ملل قطعنامه2231

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۹۲۹۵۲۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تلنگری به طرفداران گفتمان سازش

اگرچه آمریکا در طول جنگ غزه، بارها قطعنامه‌هایی که باهدف آتش‌بس دائمی در غزه صادرشده را باهدف  حمایت از صهیونیست‌ها وتو کرده است، اما وتوی قطعنامه اخیر شورای امنیت مبنی بر پذیرش عضویت دائمی فلسطین در سازمان ملل متحد، جنس و ماهیتی دیگر دارد. درحالی‌که برخی  مقامات آمریکایی در اظهاراتی دروغین،  مدعی تمرکز بر روی راهکار دودولتی در راستای حل مسئله فلسطین بوده‌اند،وتوی قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد توسط نماینده دولت بایدن خبر از استمرار حمایت مطلق کاخ سفید از نسل‌کشی در غزه می‌دهد.به عبارت بهتر، آمریکا با وتوی قطعنامه اخیر نشان داد نه‌تنها در جنگ غزه فرمانده اصلی میدان تقابل با فلسطینیان و منطقه محسوب می‌شود، بلکه حتی به راهکارهای اعلامی و ادعایی خود نیز کمترین باوری ندارد. این تناقض آشکار، برگرفته از شکست میدانی مشترک واشنگتن -تل‌آویو در جریان تحولات جنگ غزه و فراتر از آن، سردرگمی راهبردی آن‌ها در قبال مسئله فلسطین است. 

 

واقعیت امر این است که ابومازن، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین و بازیگران منطقه‌ای مانند ریاض، ابوظبی، منامه و مسقط حساب ویژه‌ای بر روی پیشبرد طرح دو دولتی از سوی واشنگتن بازکرده بودند. این نگاه اعتماد آمیز به دشمن بشریت، منبعث از وعده‌هایی بوده که نه‌تنها در دوران ریاست جمهوری جوبایدن، بلکه در دوران ریاست جمهوری ترامپ و اوباما نیز به آن‌ها داده‌شده بود. بر همین اساس، طرح عادی‌سازی روابط اعراب و اسرائیل ( تحت عنوان پیمان ابراهیم) پیش رفت و منتج به خطای راهبردی امارات و بحرین در عادی‌سازی روابط با صهیونیست‌ها شد. اما وتوی قطعنامه اخیر در شورای امنیت سازمان ملل متحد، آن‌هم علی‌رغم موافقت ۱۲ عضو شورای امنیت و رأی ممتنع دو کشور ( سوئیس و انگلیس) ، بیانگر قرائت خاص کاخ سفید از طرح دو دولتی است! این مسئله نشان می‌دهد که اتفاقا آمریکا طرح دو دولتی را نیز نه به‌مثابه راهکاری برای حل بحران در منطقه غرب آسیا، بلکه به‌عنوان  ابزاری برای تحقق استیلا و سلطه صهیونیست‌ها بر غرب آسیا ارزیابی می‌کند.

رمزگشایی از سخنان رابرت وود، معاون نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل به‌وضوح چنین گزاره‌ای را تصدیق می‌کند:  «ایالات‌متحده همچنان از راه‌حل دو دولتی به‌شدت حمایت می‌کند. این رأی مخالفت با حق تشکیل کشور فلسطین را نشان نمی‌دهد، بلکه اذعانی است به این‌که این امر تنها از طریق مذاکرات مستقیم بین طرفین حاصل خواهد شد.» به عبارت بهتر، آمریکا پذیرش کشور مستقل فلسطین در سازمان ملل متحد را به  گفت‌وگوی مستقیم ( میان فلسطینیان و صهیونیست‌ها ) و در حقیقت، پذیرش مسئله عضویت فلسطین از سوی تل‌آویو کرده است! بدیهی است که در این مسیر، تل‌آویو از تشکیلات خودگردان امتیازاتی خواهد خواست که تنها یکی از آن‌ها، عاری سازی غزه و کرانه باختری از گروه‌های مقاومت است! شرط وقیحانه‌ای که هیچ‌گاه تحقق‌نیافته و در آِینده نیز نخواهد یافت. حتی تشکیلات خودگردان فلسطین به‌عنوان بازیگری که در قبال کشتار بی‌رحمانه فلسطینیان، بازی در زمین واشنگتن را نسبت به دفاع واقعی از ساکنان مظلوم غزه ترجیح داده است، نسبت به رفتار اخیر کاخ سفید شوکه شده است. محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، در بیانیه‌ای وتوی آمریکا را «ناعادلانه، غیراخلاقی و غیرقابل‌توجیه» خواند.بااین‌حال محمود عباس باید زودتر از این‌ها نسبت به دنائت آمریکایی‌ها اطمینان پیدا می‌کرد!

یکی از اصلی‌ترین بازندگان رأی‌گیری اخیر شورای امنیت سازمان ملل متحد، سیاستمدارانی هستند که بر روی واشنگتن در روند حل مسئله فلسطین حساب بازکرده‌اند! این رأی‌گیری نشان داد که راه‌حل واقع در فلسطین، روی آوردن به همان گفتمان مقاومت و ایستادگی همه‌جانبه در برابر واشنگتن و تل‌آویو است، نه روی آوردن به گفتمان سازش با دشمنانی که نماد ظلم و نسل‌کشی محسوب می‌شوند. در این معادله صریح و گویا، سرنوشت آمریکا و رژیم اشغالگر قدس با شکست و تباهی گره‌خورده است.

دیگر خبرها

  • فاجعه برجام در انتظار لایحه عفاف! | ماده ۴۹ لایحه عفاف و حجاب یعنی پول بده و کشف حجاب کن! | انتقاد تند حسین شریعتمداری
  • فاجعه برجام در انتظار لایحه عفاف!
  • عضو مجمع تشخیص: برجام و FATF همچنان در اولویت است / نباید روابط دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران به یکی دو کشور خاص محدود شود
  • روزنامه شرق: بهترین فرصت مذاکره مستقیم با آمریکا را از دست ندهید! / اجرای برجام و FATF اولویت نظام پس از عملیات وعده صادق
  • سودان خواهان برگزاری نشست فوری شورای امنیت درباره «تجاوزات امارات» شد
  • عربستان پیش‌نویس قطعنامه آتش‌بس در غزه را به سازمان ملل می‌برد
  • تلنگری به طرفداران گفتمان سازش
  • محمد صدر: ایران با اسرائیل درگیر نشد، با ناتو رو در رو شد
  • شکست‌خوردگان،پشت نقاب تحریم
  • کاخ سفید مدعی شتاب تازه ای در مذاکرات غزه شد